Min múlik a szerencsém?

2021.09.05. - vasárnap

A szerencsénk talán azon múlik, hogy felvettük-e éppen a szerencsehozó ruhadarabunkat, vagy magunkkal vittük-e a kabalánkat, netán a horoszkópunk aznapi jóslatán? Vagy valóban igaz a mondás, hogy mi vagyunk a saját szerencsénk kovácsai?

Bárhogy is legyen, a tudomány is azt javasolja, hogy nem árt némi felkészültség és pozitív hozzáállás…

Pár éve szerveztünk az egyetemi karunkon egy workshopot a munkavállalók munkaadókkal szembeni elvárásairól. Ezen az eseményen mondott el egy rövid, de nagyon tanulságos gondolatot Kassai Ákos, Pécsiközgáz alumni, a szerencséről: „Valaki nem attól lesz szerencsés, mert kapott egy lehetőséget, hanem attól, ha a felkészültség találkozik a lehetőséggel”. Azaz amikor eljön a várva várt pillanat (vagy éppen lehetőség), akkor fontos, hogy készen álljunk rá, legyünk kellően képzettek vagy tapasztaltak, hogy tudjunk élni vele.

Az, hogy a felkészültség milyen fontos, jól alátámasztják Dr. Richard Wiseman pszichológus kutatásai is, aki hosszú évek óta a szerencse pszichológiáját kutatja. Vizsgálatai során azt kívánta kideríteni, hogy min múlik a szerencse, valóban a sors keze lehet benne, vagy beazonosíthatók olyan egyéni jellemzők, amelyek révén nagyobb eséllyel lesz valakinek szerencséje. Több, mint tíz éven keresztül kérdezett meg olyan személyeket, akik szerencsésnek vallják magukat, és olyanokat is, akik nem.

A kutatás végére négy alapelvet fogalmazott meg, amelyek mentén a szerencsés emberek az életüket élik:

  • Használjuk ki a véletleneket!

A szerencsés emberek ügyesek a véletlenek megteremtésében, észrevételében és megragadásában. Ezt különféle módon teszik, beleértve a kapcsolatépítést, a nyugodt életszemléletet és az új élményekre való nyitottságot. Könnyebben teremtenek másokkal kapcsolatot, egyfajta nyugodtság jellemzi őket, nem aggódnak túlzott módon. Hajlamosabbak új dolgok kipróbálására, mint kevésbé szerencsés társaik.

Az alapelv egy fontos üzenete szerintem, hogy ha mindig a biztonságot adó komfortzónánkban mozgunk, akkor kevésbé van esélyünk arra, hogy más emberekkel, új lehetőségekkel találkozzunk.

  • Hallgassunk a megérzéseinkre!

A szerencsés emberek sikeres döntéseket hoznak, ha hallgatnak megérzéseikre. Ezenkívül lépéseket tesznek intuitív képességeik fokozására, például meditáció segítségével.

Bár ezek a spirituális dolgok a mi kultúránktól kissé távolabb állnak, de ha sikerül az elménket lecsendesíteni ebben a zajos világban, akkor akár könnyebben rátalálhatunk a számunkra megfelelő útra.

Másik oldalról vigyázzunk arra, hogy a megérzés ne csapjon át túlgondolásba, de nem is jelenti azt, hogy meggondolatlanul kell valamibe belevágnunk.

  • Bízzunk a jó szerencsében!

A szerencsés emberek biztosak abban, hogy a jövő jó szerencsével lesz tele. Ezek az elvárások pedig önbeteljesítő jóslattá válnak, segítenek a szerencsés embereknek kitartani a nehézségek között is.

A szerencsébe vetett hitünk motiváltabbá, akár magabiztosabbá tehet minket, így segíthet az akadályok leküzdésében. A siker pedig megerősít minket abban, hogy érdemes volt magunkban bízni.

  • Fordítsuk vissza a balszerencsét!

A szerencsés emberek különféle pszichológiai technikákat alkalmaznak, hogy megbirkózzanak, és akár visszafordítsák a balszerencsét. Például spontán elképzelik, hogy a dolgok rosszabbul is történhettek volna, vagy nem foglalkoznak a balszerencsével, illetve átveszik az irányítást a helyzet felett.

Valóban gyakran segíthet, ha megpróbáljuk más szemszögből nézni a dolgokat, vagy átkeretezünk egy problémát, és kihívásként tekintünk rá. Mindjárt megváltozik a hozzáállásunk.

Dr. Wiseman szerint a tanulság, hogy a szerencsénk vagy a balszerencsénk gondolataink és viselkedésünk eredménye, azaz van esélyünk megváltoztatni az események kimenetelét. Úgy gondolom, hogy a szerencsénk érdekében az optimista hozzáállás mellett érdemes minden fejlődési és tapasztalatszerzési lehetőséget megragadnunk, legyünk nyitottak és próbáljunk ki új dolgokat. Aktívnak, akár proaktívnak kell lennünk, ami a karrierünk során sem árt…

Fotó: Envato

Szakértő: Dr. Szabó-Bálint Brigitta, egyetemi adjunktus, Business coach, https://ktk.pte.hu/hu/munkatarsak/szabo-balint-brigitta

#karrier #coaching #kutatas #onismeret

Forrás: munkeropiac.eu